Hoe kies je de juiste Certificerende Instantie voor jouw organisatie?

“Het managementsysteem voor kwaliteit, milieu of gezond & veilig werken is eindelijk opgezet en geïmplementeerd: klaar voor certificering! Maar welke certificerende instantie (CI) is goed en welke past nu het best bij mijn bedrijf?”

Het is belangrijk om goed na te denken over je keuze voor een certificerende instantie. Let daarbij niet alleen op kosten, maar ook op bekendheid in de branche. Hierbij een aantal tips en criteria voor het selecteren van een CI. Doe je voordeel met onderstaande checklist en veel succes bij de selectie van de juiste certificerende instelling voor jouw organisatie!

Kosten

  • Vraag altijd bij verschillende CI’s een offerte aan. Je krijgt daarmee inzicht in de tarieven voor het uitvoeren van de certificatie audits.
  • Probeer een goede inschatting te maken van de prijs-kwaliteit verhouding. Vaak verschilt de te besteden tijd niet zoveel per CI, maar in het uurtarief kunnen wel degelijk (grote) verschillen zitten.

Reactie- en doorlooptijd

  • Het is altijd fijn als een CI snel reageert op de offerte-aanvraag. Je hebt de stap gezet om het implementatietraject aan te gaan en wil niet onnodig vertraging oplopen. Een snelle reactietijd in het offertetraject draagt bij aan een goed gevoel over een te verwachten snelle doorlooptijd tijdens het implementatietraject.

Inzet auditor op het gewenste moment

  • Stel vooraf de vraag aan de CI op welke termijn auditoren beschikbaar zijn voor het uitvoeren van de certificatie audit. Past dit binnen jouw planning? Niet elke auditor is namelijk gekwalificeerd om in alle branches audits uit te voeren.

Branchegenoten bij een bepaalde CI

  • Het kan dat branchegenoten zich voornamelijk laten auditen door een bepaalde CI. Dan kan een certificaat via die CI meer toegevoegde waarde Kijk goed of de uitstraling en de achtergrond van de CI past bij jouw organisatie.

Toekomstige implementatie andere normen

  • Implementeer je nu maar één norm, maar komen daar wellicht in de toekomst meer norman bij? Houd daar rekening mee bij de selectie van je CI. Niet elke CI is namelijk gekwalificeerd om certificatie-audits uit te mogen voeren voor verschillende normen. Voorkom dat je nu een CI selecteert waar je toekomstige normen niet onder kan brengen. Je moet dan op zoek naar een 2e CI, waardoor het voordeel om te combineren verloren gaat.

Raad van Accreditatie

  • In Nederland zijn de meeste CI’s geaccrediteerde organisaties. Een accreditatie-instantie beoordeelt de deskundigheid, onpartijdigheid en onafhankelijkheid van o.a. certificerende organisaties. Dit houdt in dat de Raad van Accreditatie (RvA) de CI heeft beoordeeld en haar vertrouwen in de organisatie heeft uitgesproken. Op de website van de RvA vind je een overzicht van alle geaccrediteerde CI’s, maar ook van eventuele schorsingen en intrekkingen.

 

Ik wil meer weten over

Uw naam is niet ingevuld.

U heeft geen bedrijfsnaam opgegeven.

Uw e-mailadres is niet of niet correct ingevuld.

U hebt geen vraag of opmerking ingevuld.

* Verplichte Velden